ARENA DENTAL KLINIEK BLOG

Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees, ook wel bekend als gingivitis, is een van de meest voorkomende ziekten van de mondholte. Het is een ontstekingsproces dat de zachte weefsels rond de tanden aantast. Enkele van de symptomen van gingivitis zijn bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen, roodheid, zwelling, pijn, gevoeligheid voor warm en koud, slechte adem, terugtrekkend tandvlees en veranderingen in de stand van de tanden, evenals bewegen van de tanden. Wanneer uw tandvlees ontstoken is, kan dit ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn dingen die je kunt doen om ongemak te verminderen en genezing te versnellen.

AUTEUR

Arena Dental kliniek

Ontstoken tandvlees, ook wel bekend als gingivitis, is een van de meest voorkomende ziekten van de mondholte. Het is een ontstekingsproces dat de zachte weefsels rond de tanden aantast. Gingivitis treedt meestal op als gevolg van een slechte mondhygiëne, wat leidt tot de opeenhoping van tandplak op de tanden en het tandvlees. Sommige andere factoren, zoals stress, slechte voeding en roken, kunnen echter bijdragen aan de ontwikkeling van deze ziekte.

Enkele van de symptomen van gingivitis zijn bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen, roodheid, zwelling, pijn, gevoeligheid voor warm en koud, slechte adem, terugtrekkend tandvlees en veranderingen in de stand van de tanden, evenals bewegen van de tanden.

Wanneer uw tandvlees ontstoken is, kan dit ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn dingen die je kunt doen om ongemak te verminderen en genezing te versnellen.

In deze blog onthullen we enkele stappen die u kunt nemen om pijnlijk tandvlees te behandelen en te voorkomen dat het erger wordt.

Blog header (2)

Behandeling van gingivitis

Poets en flos regelmatig je tanden

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om gingivitis te voorkomen, is een goede mondhygiëne. De eerste stap in de preventie en behandeling van gingivitis is regelmatig tandenpoetsen. Het wordt aanbevolen om minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen met tandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel. Ook is het belangrijk om flosdraad en interdentale ragers te gebruiken om tandplak tussen de tanden te verwijderen. Poets je tanden twee keer per dag en flos minstens één keer per dag om tandplak en voedselresten van je tanden en tandvlees te verwijderen.

Blog header (4)

Spoel uw mond met mondwater van goede kwaliteit

Mondwater kan ontstekingen helpen verminderen en bacteriën in de mond elimineren. Zoek naar een mondwater dat ingrediënten bevat zoals chloorhexidine of waterstofperoxide. Volg de aanwijzingen op het etiket en gebruik het mondwater niet vaker dan aanbevolen.

Volg een gezond dieet en verminder de consumptie van sigaretten

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij de preventie en behandeling van gingivitis. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals fruit, groenten en noten, kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en ontstekingen te bestrijden. Je moet ook voedingsmiddelen vermijden die rijk zijn aan suiker en koolhydraten, die de groei van bacteriën in de mond kunnen stimuleren.

Het roken van sigaretten kan gingivitis ook verergeren en moeilijker te behandelen maken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees, wat het genezingsproces bemoeilijkt.

Bezoek een tandarts

Soms kan ontstoken tandvlees een teken zijn van een ernstiger aandoening zoals parodontitis, dus het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als de symptomen aanhouden.

Als u merkt dat uw tandvlees ontstoken is, is het belangrijk om naar de tandarts te gaan. We zoeken de eerste beschikbare afspraak die het beste bij u past en analyseren de tandheelkundige situatie tot in detail. Op basis van het onderzoek stellen onze artsen een individueel therapieplan op, dat kan bestaan ​​uit dieptereiniging, antibiotica of andere oplossingen.

Blog header (3)

Wat als het tandvlees onder de tandkroon of tandbrug ontstoken raakt?

Wanneer het tandvlees ontstoken raakt onder een tandkroon of -brug, kan dit een teken zijn van een infectie of gingivitis. Dit kan gebeuren door een opeenhoping van tandplak en tandsteen onder de kroon of brug, wat irritatie van het tandvlees veroorzaakt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts en langs te komen voor een tandheelkundig onderzoek. Als er sprake is van een ontsteking, of zelfs schade aan de tand, zullen onze tandartsen er alles aan doen om de ontsteking te verlichten en de tand te genezen zonder de kroon of brug te verwijderen.

Kortom, als uw tandvlees ontstoken is, onderneem dan stappen om de genezing te bevorderen en te voorkomen dat de aandoening verergert. Poets en flos regelmatig, gebruik mondwater, let op de inname van mineralen en vitaminen en vermijd tabak, en bezoek desnoods een tandarts voor professionele hulp. Door deze stappen te nemen, kunt u gezond tandvlees behouden en verdere complicaties voorkomen.

Boek een gratis onderzoek!

Gelieve de onderstaande velden in te vullen zodat we uw afspraak kunnen inplannen. Uw afspraak omvat een gratis onderzoek door een specialist, overleg met een tandarts, een persoonlijk behandeladvies dat aan al uw tandheelkundige behoeften voldoet en een prijsopgave die past bij uw budget.

Lees voordat u uw persoonsgegevens indient eerst ons privacybeleid en maak uzelf vertrouwd met de wijze waarop wij omgaan met uw persoonsgegevens en welke rechten wij u verlenen.

Laatste blog post

Waarom esthetische gezichtsbehandelingen in een tandheelkundige kliniek?

Lees meer
Lees meer

Bloedend tandvlees - toeval of een reden voor zorgen?

Lees meer
Lees meer